Info Guru

Cara Besarkan Cetakan Menggunakan Pencetak Biasa

38

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga semua pelawat memanfaatkan bahan yang saya sediakan untuk dimuat turun secara percuma, sebagai tanda penghargaan. Hari ini saya ambil sedikit masa untuk terangkan cara-cara untuk memperbesar cetakan bersaiz A4 dengan menggunakan pencetak (printer) biasa melalui langkah mengubah tetapan (setting) sebelum mencetak. Langkah ini saya rakamkan gambar melalui penggunaan pencetak Canon. Muqaddimah utama, ada perlulah buka dokumen yang hendak dicetak.

Kemudian: Klik office button > print > print
Kemudian: Klik properties
Selepas itu: Klik page setup > A4  > Poster  > specify Margin
Pada tetapan ini, anda boleh pilih saiz poster yang ingin dicetak, sama ada mahukan 2 x A4, 4 x A4, 9 x A4, 12 x A4. Akhir sekali klik ‘OK’ dan teruskan cetakan.

 

You may also like

38 comments

  1. terima kasih.. info yang sangat berguna ..

    1. tq membantu sungguh

    2. terima kasih ..info yg terbaik

  2. terbaek!! tahniah, semoga ilmu yg dberi diberkati Allah. terima kasih

    1. Org Wakaf Baru ko ni?

  3. Sy masih lg x boleh nak download file ppb..boleh x tolong emelkan pada sy

  4. Alhamdulillah..perkongsian ilmu yg sgt berguna. Semoga cik mendapat keberkatan dr ilmu 6g dikongsi….sangat2 berterima kasih.

  5. Ilmu yang baru untuk saya..Terima Kasih atas perkongsian..

  6. terima kasih..da lama teringin nk print saiz besa…tp baru skrg tahu caranya..

  7. kalau printer jenis hp mcm mn ye?

  8. Terima kasih.terbaik

  9. Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian

  10. Alhamdulillah.. Terima kasih tak terhingga atas perkongsian ilmu ini yang begitu berguna… Semoga Allah sentiasa memberkati hidup cikgu..

  11. Alhamdulillah…sangat bermanfaat,semoga cikgu ayu dirahmati allah diatas pwrkongsian ini.

  12. Terima kasih cikgu krn sudi share ilmu ini. Saya akan gunakan utk kerja2 mencetak bahan BBM di awal tahun ni. Sangat membantu saya…

  13. terima kasih atas info yg amat berguna..

    1. Klu epson mcm mn ye nk bsrkan gmbr

  14. kalau printer jenis hp mcm mn ye?Tq

  15. ye kalau hp mcmn yek

  16. Terima kasih info yg sgt berguna..

  17. Jazakillah.. Info yg sgt brguna..

  18. thanks for sharing

  19. Tks.. Terbaikk

  20. Terima kasih atas perkongsian ini…

  21. assalam

    cara ini brmkna kal saya plih 2 gambar saya tu akan dicetak 2 bahagian n saya perlu cntumkan utk jd 1?

  22. TQVM. Terbik.Ilmu baru ….

  23. Alhamdulillah.. ilmu yg terbaik. T/kasih cgu.

  24. Salam..kalu printer jenis BROTHER ble x

  25. Tq very much cg ayu.ilmu yg sgt bmanfaat

  26. Terima kasih….dah lama saya tercari-cari maklumat ini. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

  27. Alhamdulillah akhirnya jmpa yg dicari..sgt bguna. Cuma nk tnya klw gna printer jns lain boleh x? Sy punya brother..

  28. tq banyak2..hanya Allah yang dapat membalasnya.

  29. Terima kasih….mohon share….nak tanya ada tak aplikasi untuk edit bahan yg di scanvg

  30. Tq for the info

  31. Printer saya jenis hp….jenuh godek2 xdpt lg tp canon punya printer mmg senang.t.ksh ats perkongsian yg sgt berguna

  32. Info dan perkongsian hasil kreativiti yg sgt berguna dan amat bermanfaat utk semua. Ribua terima kasih diucapkan. Semoga cikgu ayu diberi ganjaran yg setimpal dgn hasil dan niat yg mulia ini drpNya..

  33. Terima kasih Cikgu Ayu..sangat bermanfaat untuk saya..

  34. Boleh tunjukkan settigs Printer Brother? Sebab test tak boleh2

Leave a Reply to nik suzana Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Info Guru