≡ Menu

Karangan Jenis Autobiografi

Karangan Jenis Autobiografi merupakan antara karangan yang digemari penggubal kertas peperiksaan. Karangan jenis ini juga merupakan kesukaan murid memandangkan mereka hanya perlu membayangkan diri mereka sebagai sesuatu benda secara terperinci. Penulisan yang baik, pastinya mempunyai nilai-nilai murni yang tersendiri.

Cadangan Isi Karangan Jenis Autobiografi

  • tempat asal – nama – dilahirkan di mana – proses pembuatan – dibungkus
  • perjalanan dari kilang hingga ke tempat pameran – di mana dipamerkan – bertukar milik
  • proses penggunaan dengan tuan baru – akhir hayat
  • perasaan – sedih atau gembira

Contoh Karangan Autobiografi
– Aku Sepasang Kasut

Aku sepasang kasut. Namaku Puma. Aku diproses di sebuah kilang di Shah Alam. Badanku diperbuat daripada kulit dan kain yang berkualiti. Tapakku pula diperbuat daripada getah. Badanku berwarna hitam dan merah.

               Setelah siap diproses, aku disusun ke dalam kotak bersama kawan-kawanku untuk dihantar ke Kedai Kasut Tesco. Aku dipamerkan di atas rak. Ramai yang suka pada warnaku yang menarik. Aku kemudiannya dibeli oleh seorang kanak-kanak bernama Aiman Tino.

               Aiman memakaiku pada setiap petang untuk bermain bola di sekolahnya. Aku dijaga dengan baik. Badanku dicuci apabila kotor. Aku sangat gembira bersama tuanku, Aiman.

               Pada suatu hari, Aiman tersepak seketul batu yang besar. Aiman terjatuh dan badanku pula koyak teruk. Aiman menangis melihat keadaan aku.

                Ayah Aiman telah membelikannya kasut baharu. Aku dibuang ke dalam tong sampah kerana tidak dapat digunakan lagi. Walaupun sedih, aku tetap gembira kerana pernah berbakti kepada tuanku.

 

{ 0 comments }

Penilaian Murid dalam PAK21

Dah tiba masanya kita aplikasikan penilaian untuk pendidikan dengan lebih berkesan. Pelbagai langkah dan cara boleh dipraktikkan. Antaranya, penilaian secara berpasangan (peer assessment). Guru jangan gila kuasa, 100% mahu kuasai penilaian hasil kerja murid. Secara beransur-ansur kita perlu melatih kemampuan murid untuk menilai hasil kerja mereka sendiri.

Beri Panduan dan Bimbing Mereka Analisis

Saya guru Bahasa dan cenderung untuk memberikan contoh pembelajaran Bahasa Melayu. Apabila membuat latihan kefahaman, murid akan menjawab beberapa soalan dan murid perlu tahu apa jawapan yang betul dan apa elemen bahasa yang perlu disemak. Semasa menyemak jawapan, murid perlu analisis beberapa kriteria berikut:

  1. JB : Jawapan Betul
  2. PA : Pelengkap Ayat
  3. HB : Huruf Besar
  4. TB : Tanda Baca
  5. SA : Susunan Ayat

Mungkin mudah diingat melalui gambaran cerita:
Jabatan Bomba, Padam Api, Hospital Besar, Taman Bunga, Shah Alam

Bukan Boleh Dilatih Dalam Masa Singkat

Dengan wujudnya kelas Mixed-Ability yang mengumpulkan murid pelbagai aras kebolehan dalam satu kelas, memang diakui tidak mudah untuk menguruskannya. Juga tidak terlalu sukar, apatah lagi mustahil. Langkah pertama biasanya sukar, namun apabila murid dapat menguasai asas, segalanya akan memberikan kita senyuman. Pembelajaran adalah satu proses dan kita perlu mengatur dengan baik.

Proses Pembelajaran yang Berterusan

Murid perlu tahu apa jawapan yang betul. Cara membuat pelengkap ayat sama ada di hadapan atau di belakang jawapan. Perkataan yang perlu menggunakan huruf besar. Penggunaan tanda baca yang bersesuaian, terutamanya noktah. Akhir sekali boleh bimbing mereka  menyemak susunan ayat yang betul dan gramatis.

Pada awal pembelajaran, murid boleh menyemak dengan mengesan jawapan yang betul, penggunaan huru dan tanda baca yang tepat. Murid yang telah menguasai aspek tersebut, boleh dibimbing untuk menilai aspek yang selebihnya. Melalui penilaian ini, murid akan lebih peka semasa membuat latihan yang lain. Mereka tahu apa yang perlu mereka lakukan pada masa akan datang; memperbaiki kelemahan.

{ 0 comments }

Buku Program Majlis Khatam Al-Quran

Minggu terakhir di sekolah sebelum menjelang Syawal, kebiasaannya Panitia Pendidikan Islam melalui Program Ihya’ Ramadan akan mengadakan Majlis Khatam Al-Quran. Program seumpama ini pastinya mampu melengkapkan Ibadah Ramadan dan dapat mentarbiyah warga sekolah untuk mencintai Kalam Allah ini.

 

Budaya Cinta Al-Quran

Warga sekolah akan didekati untuk memahami dan menghayati kandungan Al-Quran. Semoga bulan Ramadan ini mampu menjadi titik pemula untuk mendidik dan melatih warga sekolah supaya terus mendekati dan memahami kandungan Al-Quran. Saya sediakan template buku program Majlis Khatam Al-Quran ini untuk kegunaan guru-guru di sekolah. Semoga segala amal jariah kita dalam mendidik anak-anak murid mampu menyuburkan ganjaran pahala di sepanjang jalan ke sana. 🙂


{ 0 comments }

Murid Nilai Hasil Kerja Menggunakan Padlet

Pernah dengar assessment for learning? Guru boleh menggunakan Padlet.Com sebagai alat penilaian yang interaktif. Penggunaan Padlet.Com ini amat membantu murid untuk membuat penilaian sewaktu sesi pembelajaran mereka. Melalui Pembelajaran Abad Ke-21, murid sepatutnya sudah terlatih untuk menilai sendiri hasil kerja mereka, atau setidak-tidaknya berupaya membuat penilaian berpasangan (peer assessment) secara berpandu.

 

Keperluan:

  • Komputer
  • Sambungan Internet
  • Skrin dan Projekor

 

https://padlet.com/

Guru perlu mendaftar masuk ke laman https://padlet.com/ menggunakan akaun Google atau Facebook untuk membina tapak pembelajaran. Setelah berjaya membina tapak (Make a Padlet), bolehlah kongsikan pautan tapak tersebut  dengan murid-murid. Murid boleh menggunakan komputer yang berlainan untuk membuat catatan pada tapak padlet yang disediakan. Boleh dilaksana secara individu, berpasangan atau berkumpulan; mengikut kesesuaian isi pembelajaran.

 

Papar dan Nilai

Pada tapak Padlet yang disediakan, murid dapat catat maklumat dan membaca maklumat yang diberikan oleh rakan / kumpulan yang lain. Sebagai permulaan, guru boleh juga boleh pancarkan tapak berikut menggunakan projektor agar penilaian dapat dilaksanakan dengan berpandu dan lebih bermakna. Sekiranya terdapat kesalahan, mana-mana murid dapat bersuara dan memperbetul catatan murid untuk mendapatkan hasil yang lebih baik.

Contoh Padlet yang dikongsi bersama murid:
Tahun 3 – Kata Majmuk

 

{ 0 comments }

Pembahagi Fail Versi Jimat Dakwat

Kemaskan fail dengan memuat turun pembahagi (devider/partition) fail ini. Oleh sebab saya lebih suka menggunakan kertas warna, jadi saya sediakan grafik cetakan hitam putih sahaja, jimat lagi menyenangkan. Kalau tak nak cetak banyak, boleh terus fotostat sahaja untuk membuat salinan, kan?

 

Mudah Edit

Pembahagi fail ini dalam format (.docx) dikendali melalui Microsoft Office Word dan boleh diedit mengikut kesesuaian kandungan fail cikgu-cikgu. Cetak atas kertas berwarna adalah lebih baik. Digalakkan, sebelum membuka fail, boleh terlebih dahulu muat turun dan install jenis fon yang berikut:

  1. Back to Black
  2. Adobe Abrew

 

Usahakan Perkembangan

Saya banyak belajar dan dah mula sesuaikan diri dengan keperluan kerja. Ada masa, kita buat sehabis baik. Jika tidak, buatlah walau dalam apa jua keadaan pun, asalkan ada perkembangannya. Baru siap devider, lepas ni kita pulun susun isi kandungnya pula. Selamat bekerja ! 😀

{ 2 comments }

Senarai Terkini Sekolah Amanah di Seluruh Malaysia

Terlanjur semak senarai Sekolah Amanah di Kelantan tadi, saya senaraikan terus di sini untuk rujukan ibu bapa dan guru-guru yang berminat dengan Program Sekolah Amanah. Kalau dahulu, boleh dihitung dengan jari, namun kini saya perlu membuat carian untuk mengenal pasti sekolah yang terlibat dengan program ini.

Seawal penglibatan saya dalam Program Sekolah Amanah pada tahun 2013, bilangan sekolah yang terlibat adalah 13 buah sekolah sahaja. Nama-nama sekolah ini memang boleh letak dalam kepala. Namun sekarang, bilangannya meningkat melebihi 80 buah sekolah di seluruh Malaysia, nak hafal setiap namanya pun agak terkial-kial. Kini, pengurusan dan pembelajaran yang dipraktikkan Sekolah Amanah ini juga sebahagiannya telah diserapkan ke sekolah-sekolah lain melalui Pembelajaran Abad Ke-21.

 

JOHOR

  1. SK Bandar Baru Uda 2
  2. SK Kg. Layau
  3. SJKT Kangkar Pulai
  4. SMK Gelang Patah
  5. SMK Semenchu
  6. SK Ladang Pendas
  7. SK Jeram Batu
  8. SK Pekan Nanas
  9. SK Pasir Gudang 1
  10. SK Pasir Gudang 3
  11. SK Pasir Gudang 4
  12. SK Medini
  13. SJKC Yu Ming 2
  14. SM Agama Bugisiah
  15. SMK Pekan Nanas
  16. SMK Pasir Gudang 2
  17. SMK Pasir Gudang 3
  18. SMK Medini

SARAWAK

  1. SK Tabuan
  2. SK Combined
  3. SK Kg. Empila
  4. SM Sains Kuching
  5. SMK Seri Setia
  6. SK Siar Campuran
  7. SK Stunggang Melayu
  8. SK Sampadi
  9. SK Bumiputera
  10. SMK Sungai Maong
  11. SMK Muara Tuang
  12. SMK Lundu
  13. SK Kg. Tanjung Tuang
  14. SK Niup
  15. SK St. Michael

SELANGOR

  1. SK Pulau Indah
  2. SK Pulau Indah 2
  3. SMK Pulau Indah
  4. SK Bandar Sunway
  5. SK Lembah Subang
  6. SK Cyberjaya
  7. SMK Bandar Sunway
  8. SMK Lembah Subang
  9. SMK Cyberjaya
  10. SMK Bandar Baru Salak Tinggi
  11. SK KLIA
  12. SK Kg. Jawa
  13. SJKT Ladang Amat
  14. SMK Kg. Jawa

TERENGGANU

  1. SK Kijal
  2. SK Bukit Anak Dara
  3. SK Ibok
  4. SK Telok Kalong
  5. SMK Kijal
  6. SK PakaIII
  7. SK Pengkalan Berangan
  8. SK Jerong
  9. SK Wakaf Tapai
  10. SMK Seri Paka
  11. SMK Pengkalan Berangan
  12. SMK Wakaf Tapai

KUALA LUMPUR

  1. SK Desa Pandan
  2. SK Convent Jalan Peel
  3. SK Sultan Hishamuddin Alam Shah
  4. SJKT Vivekananda
  5. SMK Cochrane
  6. SMK Taman Maluri

KELANTAN

  1. SK Jeli (1)
  2. SK Ayer Lanas
  3. SK Gemang
  4. SMK Jeli
  5. SMK Ayer Lanas

SABAH

  1. SK Kimanis
  2. SK Mandahan
  3. SK Pekan Kimanis
  4. SMK Bongawan 2
  5. SMKA Limauan

PERAK

  1. Kolej Melayu Kuala Kangsar
  2. SK Seri Samudera
  3. SK Seri Bayu
  4. SMK Seri Samudera

PAHANG

  1. SK Kempadang
  2. SK Tanjung Lumpur
  3. SMK Tanjung Lumpur

NEGERI SEMBILAN

  1. Kolej Tunku Kurshiah
{ 0 comments }