• Home
  • Grafik
  • Cara Besarkan Cetakan Menggunakan Pencetak Biasa
Grafik Pengetahuan Am Pengurusan Bilik Darjah

Cara Besarkan Cetakan Menggunakan Pencetak Biasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga semua pelawat memanfaatkan bahan yang saya sediakan untuk dimuat turun secara percuma, sebagai tanda penghargaan. Hari ini saya ambil sedikit masa untuk terangkan cara-cara untuk memperbesar cetakan bersaiz A4 dengan menggunakan pencetak (printer) biasa melalui langkah mengubah tetapan (setting) sebelum mencetak. Langkah ini saya rakamkan gambar melalui penggunaan pencetak Canon. Muqaddimah utama, ada perlulah buka dokumen yang hendak dicetak.

Kemudian: Klik office button > print > print
Kemudian: Klik properties
Selepas itu: Klik page setup > A4  > Poster  > specify Margin
Pada tetapan ini, anda boleh pilih saiz poster yang ingin dicetak, sama ada mahukan 2 x A4, 4 x A4, 9 x A4, 12 x A4. Akhir sekali klik ‘OK’ dan teruskan cetakan.

 

Related posts

Perkhemahan Unit Beruniform

Cikgu Ayu dot My

Jadual Waktu Kelas

Cikgu Ayu dot My

Majlis Graduasi Murid Tahun Enam

Cikgu Ayu dot My

38 comments

jassnita December 25, 2015 at 10:53 PM

terima kasih.. info yang sangat berguna ..

Reply
zil dason May 12, 2016 at 12:09 PM

tq membantu sungguh

Reply
Salena Shairi March 19, 2017 at 12:21 AM

terima kasih ..info yg terbaik

Reply
sarimah mohd noor December 26, 2015 at 8:47 AM

terbaek!! tahniah, semoga ilmu yg dberi diberkati Allah. terima kasih

Reply
Hamba Allah May 1, 2016 at 6:51 PM

Org Wakaf Baru ko ni?

Reply
Surya December 26, 2015 at 3:11 PM

Sy masih lg x boleh nak download file ppb..boleh x tolong emelkan pada sy

Reply
akmal bt Mat Rata December 26, 2015 at 5:47 PM

Alhamdulillah..perkongsian ilmu yg sgt berguna. Semoga cik mendapat keberkatan dr ilmu 6g dikongsi….sangat2 berterima kasih.

Reply
anis December 26, 2015 at 8:20 PM

Ilmu yang baru untuk saya..Terima Kasih atas perkongsian..

Reply
fatin hanisah December 26, 2015 at 9:12 PM

terima kasih..da lama teringin nk print saiz besa…tp baru skrg tahu caranya..

Reply
nina December 26, 2015 at 10:28 PM

kalau printer jenis hp mcm mn ye?

Reply
eynnorley December 27, 2015 at 10:07 AM

Terima kasih.terbaik

Reply
suzana yusof December 28, 2015 at 9:00 AM

Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian

Reply
Norsiah December 28, 2015 at 12:02 PM

Alhamdulillah.. Terima kasih tak terhingga atas perkongsian ilmu ini yang begitu berguna… Semoga Allah sentiasa memberkati hidup cikgu..

Reply
Huda December 30, 2015 at 6:09 PM

Alhamdulillah…sangat bermanfaat,semoga cikgu ayu dirahmati allah diatas pwrkongsian ini.

Reply
nik rosmawati nik yaacob January 1, 2016 at 10:21 AM

Terima kasih cikgu krn sudi share ilmu ini. Saya akan gunakan utk kerja2 mencetak bahan BBM di awal tahun ni. Sangat membantu saya…

Reply
norazwa January 1, 2016 at 11:19 AM

terima kasih atas info yg amat berguna..

Reply
Iza January 3, 2016 at 9:35 PM

Klu epson mcm mn ye nk bsrkan gmbr

Reply
zainiza binti ismail January 8, 2016 at 11:46 PM

kalau printer jenis hp mcm mn ye?Tq

Reply
haryati erni adzmi January 19, 2016 at 12:11 AM

ye kalau hp mcmn yek

Reply
Shazana Basaruddin February 19, 2016 at 8:04 PM

Terima kasih info yg sgt berguna..

Reply
Shasha April 10, 2016 at 3:42 PM

Jazakillah.. Info yg sgt brguna..

Reply
Marina bt Yaacob April 29, 2016 at 7:19 PM

thanks for sharing

Reply
3ar April 30, 2016 at 2:58 AM

Tks.. Terbaikk

Reply
Puspha April 30, 2016 at 11:15 AM

Terima kasih atas perkongsian ini…

Reply
hasaliza April 30, 2016 at 10:10 PM

assalam

cara ini brmkna kal saya plih 2 gambar saya tu akan dicetak 2 bahagian n saya perlu cntumkan utk jd 1?

Reply
Hasnah May 1, 2016 at 6:21 AM

TQVM. Terbik.Ilmu baru ….

Reply
Siti May 1, 2016 at 8:01 AM

Alhamdulillah.. ilmu yg terbaik. T/kasih cgu.

Reply
einaiskma May 1, 2016 at 9:24 AM

Salam..kalu printer jenis BROTHER ble x

Reply
Junaidah mohamad salleh May 1, 2016 at 11:43 AM

Tq very much cg ayu.ilmu yg sgt bmanfaat

Reply
NIK January 1, 2017 at 11:46 PM

Terima kasih….dah lama saya tercari-cari maklumat ini. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

Reply
saniah January 14, 2017 at 12:09 PM

Alhamdulillah akhirnya jmpa yg dicari..sgt bguna. Cuma nk tnya klw gna printer jns lain boleh x? Sy punya brother..

Reply
ratna January 15, 2017 at 11:22 PM

tq banyak2..hanya Allah yang dapat membalasnya.

Reply
Maimunahtun January 16, 2017 at 6:43 PM

Terima kasih….mohon share….nak tanya ada tak aplikasi untuk edit bahan yg di scanvg

Reply
Siti Nur Baiti Had January 18, 2017 at 5:26 AM

Tq for the info

Reply
izah January 19, 2017 at 11:25 PM

Printer saya jenis hp….jenuh godek2 xdpt lg tp canon punya printer mmg senang.t.ksh ats perkongsian yg sgt berguna

Reply
Faizatul February 4, 2017 at 9:22 PM

Info dan perkongsian hasil kreativiti yg sgt berguna dan amat bermanfaat utk semua. Ribua terima kasih diucapkan. Semoga cikgu ayu diberi ganjaran yg setimpal dgn hasil dan niat yg mulia ini drpNya..

Reply
nik suzana February 17, 2017 at 12:07 PM

Terima kasih Cikgu Ayu..sangat bermanfaat untuk saya..

Reply
MUHAMMAD SAFIAN BIN MOHD YUSOP May 1, 2017 at 11:15 AM

Boleh tunjukkan settigs Printer Brother? Sebab test tak boleh2

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.