≡ Menu

Cara Besarkan Cetakan Menggunakan Pencetak Biasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga semua pelawat memanfaatkan bahan yang saya sediakan untuk dimuat turun secara percuma, sebagai tanda penghargaan. Hari ini saya ambil sedikit masa untuk terangkan cara-cara untuk memperbesar cetakan bersaiz A4 dengan menggunakan pencetak (printer) biasa melalui langkah mengubah tetapan (setting) sebelum mencetak. Langkah ini saya rakamkan gambar melalui penggunaan pencetak Canon. Muqaddimah utama, ada perlulah buka dokumen yang hendak dicetak.

Kemudian: Klik office button > print > print
Kemudian: Klik properties
Selepas itu: Klik page setup > A4  > Poster  > specify Margin
Pada tetapan ini, anda boleh pilih saiz poster yang ingin dicetak, sama ada mahukan 2 x A4, 4 x A4, 9 x A4, 12 x A4. Akhir sekali klik ‘OK’ dan teruskan cetakan.

 

{ 38 comments… add one }
  • jassnita December 25, 2015, 10:53 PM

    terima kasih.. info yang sangat berguna ..

    • zil dason May 12, 2016, 12:09 PM

      tq membantu sungguh

    • Salena Shairi March 19, 2017, 12:21 AM

      terima kasih ..info yg terbaik

  • sarimah mohd noor December 26, 2015, 8:47 AM

    terbaek!! tahniah, semoga ilmu yg dberi diberkati Allah. terima kasih

  • Surya December 26, 2015, 3:11 PM

    Sy masih lg x boleh nak download file ppb..boleh x tolong emelkan pada sy

  • akmal bt Mat Rata December 26, 2015, 5:47 PM

    Alhamdulillah..perkongsian ilmu yg sgt berguna. Semoga cik mendapat keberkatan dr ilmu 6g dikongsi….sangat2 berterima kasih.

  • anis December 26, 2015, 8:20 PM

    Ilmu yang baru untuk saya..Terima Kasih atas perkongsian..

  • fatin hanisah December 26, 2015, 9:12 PM

    terima kasih..da lama teringin nk print saiz besa…tp baru skrg tahu caranya..

  • nina December 26, 2015, 10:28 PM

    kalau printer jenis hp mcm mn ye?

  • eynnorley December 27, 2015, 10:07 AM

    Terima kasih.terbaik

  • suzana yusof December 28, 2015, 9:00 AM

    Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian

  • Norsiah December 28, 2015, 12:02 PM

    Alhamdulillah.. Terima kasih tak terhingga atas perkongsian ilmu ini yang begitu berguna… Semoga Allah sentiasa memberkati hidup cikgu..

  • Huda December 30, 2015, 6:09 PM

    Alhamdulillah…sangat bermanfaat,semoga cikgu ayu dirahmati allah diatas pwrkongsian ini.

  • nik rosmawati nik yaacob January 1, 2016, 10:21 AM

    Terima kasih cikgu krn sudi share ilmu ini. Saya akan gunakan utk kerja2 mencetak bahan BBM di awal tahun ni. Sangat membantu saya…

  • norazwa January 1, 2016, 11:19 AM

    terima kasih atas info yg amat berguna..

    • Iza January 3, 2016, 9:35 PM

      Klu epson mcm mn ye nk bsrkan gmbr

  • zainiza binti ismail January 8, 2016, 11:46 PM

    kalau printer jenis hp mcm mn ye?Tq

  • haryati erni adzmi January 19, 2016, 12:11 AM

    ye kalau hp mcmn yek

  • Shazana Basaruddin February 19, 2016, 8:04 PM

    Terima kasih info yg sgt berguna..

  • Shasha April 10, 2016, 3:42 PM

    Jazakillah.. Info yg sgt brguna..

  • Marina bt Yaacob April 29, 2016, 7:19 PM

    thanks for sharing

  • 3ar April 30, 2016, 2:58 AM

    Tks.. Terbaikk

  • Puspha April 30, 2016, 11:15 AM

    Terima kasih atas perkongsian ini…

  • hasaliza April 30, 2016, 10:10 PM

    assalam

    cara ini brmkna kal saya plih 2 gambar saya tu akan dicetak 2 bahagian n saya perlu cntumkan utk jd 1?

  • Hasnah May 1, 2016, 6:21 AM

    TQVM. Terbik.Ilmu baru ….

  • Siti May 1, 2016, 8:01 AM

    Alhamdulillah.. ilmu yg terbaik. T/kasih cgu.

  • einaiskma May 1, 2016, 9:24 AM

    Salam..kalu printer jenis BROTHER ble x

  • Junaidah mohamad salleh May 1, 2016, 11:43 AM

    Tq very much cg ayu.ilmu yg sgt bmanfaat

  • NIK January 1, 2017, 11:46 PM

    Terima kasih….dah lama saya tercari-cari maklumat ini. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

  • saniah January 14, 2017, 12:09 PM

    Alhamdulillah akhirnya jmpa yg dicari..sgt bguna. Cuma nk tnya klw gna printer jns lain boleh x? Sy punya brother..

  • ratna January 15, 2017, 11:22 PM

    tq banyak2..hanya Allah yang dapat membalasnya.

  • Maimunahtun January 16, 2017, 6:43 PM

    Terima kasih….mohon share….nak tanya ada tak aplikasi untuk edit bahan yg di scanvg

  • Siti Nur Baiti Had January 18, 2017, 5:26 AM

    Tq for the info

  • izah January 19, 2017, 11:25 PM

    Printer saya jenis hp….jenuh godek2 xdpt lg tp canon punya printer mmg senang.t.ksh ats perkongsian yg sgt berguna

  • Faizatul February 4, 2017, 9:22 PM

    Info dan perkongsian hasil kreativiti yg sgt berguna dan amat bermanfaat utk semua. Ribua terima kasih diucapkan. Semoga cikgu ayu diberi ganjaran yg setimpal dgn hasil dan niat yg mulia ini drpNya..

  • nik suzana February 17, 2017, 12:07 PM

    Terima kasih Cikgu Ayu..sangat bermanfaat untuk saya..

  • MUHAMMAD SAFIAN BIN MOHD YUSOP May 1, 2017, 11:15 AM

    Boleh tunjukkan settigs Printer Brother? Sebab test tak boleh2

Leave a Comment